Veggdyr i Alnagata 18 – sjekk din leilighet.

Det er blitt påvist veggdyr i første og andre etasje i Alnagata 18.

Styret er i kontakt med Oslo Veggdyrkontroll A/S. De behandler nå de angrepene leilighetene. I tillegg vil de inspisere leilighetene i nærheten av dem for å sikre at det ikke har blitt videre spredning. Borettslaget har forsikring mot skadedyr.

Styret oppfordrer samtlige leiligheter i Alnagata 18 til å gjøre en egenkontroll for veggdyr og kontakte oss hvis dere har mistanke om at det kan spredt seg til din leilighet.  Eposten til styret er baglerbyen@styrerommet.net.

Nedenfor finner du informasjon fra folkehelseinstituttet

(FHI) https://www.fhi.no/nettpub/skadedyrveilederen/veggedyr-og-andre-teger/veggedyr/

Kjennetegn

Veggedyret er rødbrunt og har en oval og sterkt flattrykt kroppsform. Voksne er 5-6 mm lange og 3 mm brede. Nymfene ligner de voksne, men de er mindre og lysere i fargen. Eggene er 1 mm lange og hvite. Når veggedyr suger blod, svulmer de opp og får en mørkere farge. De mangler vinger, og munndelene danner en lang, leddelt sugesnabel som i hvile ligger rettet bakover under hodet og forkroppen. Sugesnabelen rettes forover når den brukes. Veggedyr utskiller en karakteristisk lukt.

Veggedyr som suger blod
Veggedyr som suger blod svulmer opp og får en mørkere farge. FHI – Håvard Øyrehagen

 

Egg fra veggedyr lagt i sprekker i en sofa
Egg fra veggedyr lagt i sprekker i en sofa. FHI – Heidi Lindstedt

Inspeksjon

Når man skal oppdage eller bekjempe veggedyr, må man kjenne til oppholdsstedene. De oppholder seg først og fremst der man sover (i seng eller sofa) og gjemmer seg i sprekker og små hulrom. Veggedyrene kan imidlertid også ha tilhold ganske langt fra sengen. Eksempler på slike gjemmesteder er baksiden av skap og bilder, i sprekker i panel, bak lister ved gulv, tak, dører eller vinduer, bak løsnet tapet, i stikkontakter og elektriske apparater, bak ledninger eller ved rørgjennomføringer.

På tilholdsstedene kan man finne tomme huder, egg og ekskrementer i tillegg til levende og døde individer. De sorte ekskrementene er ofte enklest å finne, og det er derfor lurt å se etter disse. Hvis veggedyr oppdages i ett rom, er det veldig viktig å sjekke tilstøtende rom og gjerne også andre steder i huset for å se om flere rom må behandles.

Ekskrementer fra veggedyr på rammemadrass
Ekskrementer fra veggedyr på rammemadrass. FHI – Håvard Øyrehagen

 

Se nøye etter på følgende:

  • Mørke/svarte flekker – på sømmene til madrassen og i sprekker på sengerammen.
  • Søt lukt – en tydelig, søt og fremmend lukt.
  • Små mørke flekker – små mørke blodflekker på sengetøy som kalles “avførings pellets”.
  • Levende insekter – selv om de er små (voksne veggdyr er bare 4-5mm lange) er det mulig å finne levende veggedyr og rester av skallet deres.
  • Veggedyrstikk – se etter stikk på armer og bein.

Veggedyr kan være vanskelig og kostbart å utrydde. Det er viktig å gjøre noe så snart du mistenker tegn til veggdyr.

Finn veggdyrene

Selv om veggdyr hovedsakelig blir funnet i og rundt sengen, er det også viktig å lete på følgende steder:

 • sengerammer og sprekker i sengegavlen
 • madrass-sømmer
 • tepper og overflater
 • gulvlister
 • mellom gulvplank
 • i sprukket eller knust gips, eller bak tapeten
 • innsiden av stikkontakter og beslag
 • skuffer og skap
 • garderober
 • nattbord

Veggedyr er vanligvis å finne der de lett kan får mat, som på soverommet, da de lever av vårt blod mens vi sover om natten. De tiltrekkes også av vår kroppsvarme og karbondioksid i pusten.